Pages

Saturday, June 22, 2013

Robot


Alhamdulillah..masuk hari ni, sudah hari kedua berakhirnya kuliah semester pertama bagi tahun akhir di negeri jelapang padi, bumi hamparan hijau yang tenang dan menyejukkan mata. Jauh dari hiruk pikuk kota metropolitan. Masih teringat lagi kali pertama menjejakkan kaki ke bumi merbok ni ialah pada akhir tahun 2010. Kini, masih berbaki satu semester lagi untuk menyelesaikan degree, moga dipermudahkan segala urusan, amiin. Syukur pada Allah swt, hari ni masih diberi kesempatan untuk sujud menyembah al-khaliq..menatap bait2 cinta dariNya, dipinjamkan oleh Allah kesihatan dan paling utama diberi nikmat islam dan iman. 

Pagi tadi, setelah selesai beberapa tuntutan diri, tergerak hati untuk membuka laman sosial Facebook dan terjumpa satu video yang kiranya sangat 'powerful' dari segi mesej yang ingin disampaikan. 

Let me describe sikit (rasa macam akan ter..banyak je,hehe) berkenaan video ni bagi siapa2 yang belum tengok. Video selama lbh kurang 7 minit ini berkisar tentang suasana di sebuah kelas yang menempatkan beberapa orang pelajar lelaki. Suasana yang agak bising pada permulaan bertukar senyap serta merta sebaik sahaja guru mereka memasuki kelas. Raut wajah guru mereka yang serius tanpa secalit senyuman lagak seorang diktator jelas membuatkan sang pelajar resah menanti arahan. Si guru mengerling sekilas ke muka jam tangannya yang cuma beberapa saat lagi akan menginjak ke jam 12 tepat. Sebaik sahaja jarum jam mencecah angka 12, satu pengumuman tentang peraturan baru sekolah tersebut dibuat oleh pengetua melalui 'kotak suara' di satu sudut kelas mereka. Pelajar harus mengikut arahan seterusnya yang akan diberi oleh guru yang mengajar. 

Selesai pengumuman, si guru kemudian mengambil sebatang kapur lalu menulis sesuatu di papan hitam. "2 + 2 = 5". Umum mengetahui bahawa dua tambah dua seharusnya empat. Itu lumrah. Itu hukum alam. Satu fakta yang tiada siapa pun boleh sangkal. Namun tidak di kelas ini, para pelajar disuruh ulang dan ulang lagi tanpa bantah bahawa dua tambah dua sama dengan lima. Mereka tahu kebenarannya, tapi terpaksa diamkan kerana takut akan akibat jika menentang. Mereka tahu mereka akan dibunuh jika menyuarakan pendapat yang berbeza, walaupun apa yang disuarakan adalah tentang kebenaran.Begitulah dunia hari ini, kita dipaksa mengatakan yang salah itu benar, dan yang benar itu salah. Manusia terutamanya mereka yang punya daya intelek, masih juga di'paksa' menjadi 'robot'.

No comments:

Post a Comment